Voimmeko asentaa evästeitä?(Google Adwords, Google Analytics)
Puutukkuri.fi
Artikkeli #4 kuva

Kirjoitettu: 15.6.2024 16:52

Polttopuiden säilytys

Polttopuut ovat monelle suomalaiselle tärkeä osa arkea ja asumismukavuutta. Hyvin varastoidut puut syttyvät helposti, palavat puhtaasti ja tuottavat enemmän lämpöä. Toisaalta väärällä tavalla säilytetyt puut voivat olla kosteita, homeisia ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa myös paloturvallisuusriskin.

Käsittelemme tässä artikkelissa polttopuiden säilytystä. Avaamme parhaita käytäntöjä ja varastointivaihtoehtoja polttopuiden säilytykseen, sekä annamme myös vinkkejä siihen, miten polttopuut saadaan pidettyä kuivina ja käyttövalmiina ympäri vuoden.

 

Miten säilyttää polttopuita? 

Polttopuiden säilytys on oleellinen osa tehokasta ja turvallista puulämmitystä, sillä puiden säilytys vaikuttaa suoraan niiden palamistehokkuuteen, turvallisuuteen ja käyttöikään.

Yksi tärkeimmistä asioista polttopuiden säilytyksessä on varmistaa, että ne pysyvät kuivina. Kosteat puut palavat huonosti ja tuottavat paljon savua, nokea sekä mahdollisesti myös haitallisia aineita. Tämän vuoksi polttopuut tulee säilyttää paikassa, jossa ne ovat suojassa sateelta ja kosteudelta, mutta jossa ilma kuitenkin pääsee kiertämään niiden ympärillä. Hyvä ilmanvaihto auttaa puita kuivumaan kunnolla ja ehkäisee homeen muodostumisen sekä puun lahoamisen.

 

Polttopuiden säilytys ulkona

Polttopuut säilytetään tyypillisimmin ulkona, sillä tämä mahdollistaa yleensä suurempien puumäärien varastoinnin. Mikäli polttopuut on säilytty oikealla tavalla, myös ilma pääsee vaihtumaan ulkona luonnostaan helpommin. Tämä nopeuttaa puun kuivumista sekä ylläpitää sitä.

Halkojen säilytyksessä on tärkeä varmistaa, etteivät puut ole suoraan maata vasten, jotta maaperän kosteus ei pääse imeytymään puihin. Puupino tulisi nostaa irti maasta esimerkiksi lavaa käyttäen. Firesiden artikkelissa perustellaan tätä hyvin:

“Jos polttopuu joutuu suoraan kosketukseen maan kanssa, se kerää kosteutta, joka voi aiheuttaa homeen tai lahon muodostumista. Puun saattaminen suoraan kosketukseen maaperän kanssa houkuttelee myös hyönteisiä löytämään kodin puukasastasi.”

 

Polttopuiden säilytys sisällä

Polttopuiden säilytys sisällä voi kuulostaa käytännön kannalta itselle helpolta ratkaisulta, mutta todellisuudessa puita ei kannata säilyttää sisällä koskaan pitkiä aikoja.

Jos polttopuiden säilytys tuntuu kuitenkin olevan sisällä tarpeen, on tärkeää huolehtia, että tila on hyvin tuulettuva ja suojassa kosteudelta.

Pieni määrä polttopuita voi olla sisäsäilytyksessä lämmityskaudella, kun polttopuiden menekki on suurta ja vaihtuvuus nopeaa, mutta suuret määrät on parasta pitää ulkona tai erillisessä ilmastoidussa varastossa.

 

Saako polttopuita säilyttää seinän vieressä?

Polttopuita ei suositella säilytettäväksi suoraan talon seinän vieressä, sillä kosteus voi imeytyä puista seinärakenteisiin ja aiheuttaa kosteusvaurioita. Lisäksi seinän vieressä säilytetyt polttopuut voivat olla myös tulipalovaara, jos ne ovat liian lähellä talon rakenteita.

Warrenin artikkelissa muistutellaan myös toisesta tärkeästä syystä, miksi polttopuita ei kannata tuoda talon yhteyteen:
“Jyrsijät ja hyönteiset asuvat mielellään polttopuukasoissa ja niiden ympärillä, joten niitä ei kannata säilyttää liian lähellä taloa.”

Turvallisin vaihtoehto polttopuiden sijoittamiseen on vähintään neljän metrin päähän rakennuksesta. Viittaamassamme artikkelissa kuitenkin myös kerrotaan, että useat varastoivat taloon tai sen viereen pienen määrän polttopuita, jota voi täydentää tarpeen vaatiessa suuremmasta varastosta.

 

Pitääkö polttopuut peittää?

Polttopuiden peittäminen on erittäin suositeltavaa erityisesti, mikäli puita säilytetään ulkona kattamattomassa tilassa.

Vedenkestävä pressu on erittäin hyvä, ja useissa tapauksissa myös hyvinkin riittävä suoja polttopuille. Olipa kyseessä sitten pressukatos- tai puuvaja, on tärkeä varmistaa, että katoksen sivut ovat avoimet. Katos estää sateen ja lumen pääsyn puiden päälle, mutta on kuitenkin äärimmäisen tärkeää, että ilma pääsee kiertämään puiden ympärillä. Liian tiiviisti peitetyt polttopuut voivat homehtua tai kerätä kosteutta, mikä taas heikentää niiden ominaisuuksia.

 

Mitä polttopuiden säilytys-laki määrää?

Polttopuiden säilytystä on säädelty Suomessa osittain paloturvallisuus- ja rakennusmääräyksillä. Keskeiset säädökset liittyvät paloturvallisuuteen, rakennusten etäisyyksiin sekä palon leviämisen estämiseen.

Tärkein jokaisen huomioitava seikka on se, että polttopuita ei saa varastoida siten, että ne aiheuttaisivat paloturvallisuusriskin. Tämä tarkoittaa sitä, että puita ei kannata säilyttää esimerkiksi suoraan talon seinää vasten tai liian lähellä tulisijaa, lämmönlähdettä tai muita syttyviä materiaaleja.

Tietyt määräykset voivat vaihdella alueittain, mutta yleinen käytäntö on, että polttopuut tulee varastoida riittävän kauaksi rakennuksista. Tyypillisesti suositellaan, että polttopuut säilytetään vähintään 4 metrin etäisyydellä.

Mikäli polttopuita halutaan säilyttää sisällä suurempia määriä, tulee niille olla varattu paloluokkavaatimukset EI30 tai EI60 vaatimukset täyttävä tila.

 

Paljonko polttopuuta saa varastoida?

Polttopuiden varastointimäärä voi riippua asuinpaikasta ja paikallisista määräyksistä. Yleisesti ottaen väljemmästi asutuille aluille voidaan varastoida suurempia määriä polttopuita kuin tiiviimmin rakennetussa kaupunkiympäristössä. Polttopuiden säilytys esimerkiksi omakotitalossa onkin hyvin paljon helpompaa kuin vastaavasti rivitalossa tai kerrostalossa.

Jos polttopuita varastoidaan suuria määriä, tulee huomioida erityiset paloturvallisuusvaatimukset. Suuret puumäärät tulee säilyttää siten, että palon leviäminen ympäristöön on estetty.

Vaikka varsinaisia lakisääteisiä kieltoja tai määräyksiä polttopuiden säilytyksestä kotitalouksien pihoilla ei juuri ole, Pelastuslaitokset voivat antaa ohjeita ja suosituksia turvallisesta polttopuiden säilytyksestä.

 

Milloin polttopuut kannattaa tuoda sisälle?

Polttopuut kannattaa tuoda sisälle 1-2 päivää ennen niiden käyttöä. Näin varmistetaan, että polttopuut eivät aiheuta sisällä harmia, mutta ne ehtivät kuitenkin lämmetä ja kuivua tarpeeksi hyvin.

Pidempiaikainen säilytys sisällä vaatii myös tilan tuulettumisen huomioimista.

 

Meneekö polttopuut vanhaksi?

Polttopuut eivät mene optimaalisesti säilytettynä vanhaksi. Niiden laatu voi kuitenkin kärsiä, mikäli niitä ei säilytetä oikein.

Kosteus sekä huono ilmanvaihto voivat aiheuttaa homehtumista, lahovaurioita tai hyönteisten pesiytymistä puihin.

 

Mikä on helpoin tapa varastoida polttopuut?

Kuten jo artikkelissa on tullut tutuksi, polttopuiden varastoinnissa on tärkeä huomioida muutamia juttuja varastointitavasta riippumatta. Shelterlogic:n artikkelissa kiteytetään hyvin nämä tärkeimmät polttopuiden varastointiin liittyvät ohjeet:

“Polttopuiden oikea varastointi edellyttää muutaman ehdon täyttymistä. Kaiken kaikkiaan polttopuut tulisi säilyttää korotetulla telineellä, joka on peitetty yläpuolelta, mutta jossa on sivuilla tuuletusaukot ilmavirtauksen mahdollistamiseksi. Polttopuita tulee myös säilyttää etäisyyden päässä rakennuksesta.”                  

Tutustumme nyt kuitenkin hieman tarkemmin muutamiin helppoihin säilytys- ja varastointitapoihin.

 

Klapisäkki ja pressu

Klapisäkki on hyvin suosittu ja kätevä tapa kuljettaa sekä varastoida polttopuita.

Meillä Puutukkurilla on tarjolla useita eri mallisia ja kokoisia halkosäkkejä erilaisiin tarpeisiin. Halkosäkit ovat erinomainen valinta erityisesti tuoreelle puulle, sillä sen läpi puu pääsee hyvin tuulettumaan ja kuivumaan.

On kuitenkin hyvä muistaa, että mikäli halkoja halutaan säilyttää klapisäkissä pidempäänkin, on tärkeä varmistaa, että polttopuihin ei pääse kosteutta säkin ylä- eikä myöskään alapuolelta. Säkin ylle onkin tärkeä huolehtia joko katos tai esimerkiksi pressu ja alle esimerkiksi trukkilava tai jokin muu maasta korottava elementti.

Tämä säilytysvaihtoehto on hyvinkin helposti toteutettava, matalan budjetin säilytysratkaisu.

 

Klapihäkki

Klapihäkki on toinen suosittu ratkaisu polttopuiden varastointiin.

Aiempien tee se itse-klapihäkkien tilalle on nykyään tarjolla valmiita, laadukkaita klapihäkkejä. Yksi suosituimmista on Espegardin yhdistelmäteline, joka on hyvin helppo koota ja käyttää.

Tämä kehikko mahdollistaa sekä polttopuiden kuivatuksen että säilytyksen. Ulkosäilytykseen se vaatii kuitenkin ylleen joko pressun tai jonkin muun katoksen.

 

Puuvaja

Pidemmässä juoksussa käytännön kannalta kaikkein helpoin mahdollisin tapa puiden varastointiin on vanha kunnon puuvaja. Sen rakentaminen on tietysti kalliimpaa sekä myös enemmän aikaa vievää, kuin edeltävät esittelemämme vaihtoehdot.

Puuvajan käytännöllisyys riippuu sekä sen koosta että kapasiteetista. Vajan tulee olla tarpeeksi suuri, jotta se pystyy varastoimaan tarvittavan määrän polttopuita koko lämmityskaudeksi, mutta myös sellainen, että halkopinojen tekeminen ja käyttö on helppoa.

On myös hyvä muistaa, että puuvaja tarjoaa luotettavan ympäristön polttopuiden säilytykseen esimerkiksi halko- tai verkkosäkeissä,  mikäli polttopuiden pinoamiseen ei ole aikaa.

 

Lähteet:

Luettu 49 kertaa